Els experts aposten per solucions que minimitzen futurs episodis torrencials en la recuperació del Parc Natural del Túria després de la DANA

WhatsApp Image 2025-01-23 at 21.20.06.jpeg

Els experts aposten per solucions que minimitzen futurs episodis torrencials en la recuperació del Parc Natural del Túria després de la DANA

 

  • Apunten que cal dissenyar una cartografia que servisca de base per a “donar al riu el que és del riu” i evitar una catàstrofe com la viscuda
  • L'Ajuntament de Quart de Poblet ha acollit la primera sessió d'una jornada itinerant organitzada per la Universitat de València

 

Quart de Poblet, 24 de gener de 2025

 

Els experts que s'han donat cita a l'Ajuntament de Quart de Poblet, on s'ha desenvolupat la primera sessió de la jornada itinerant “El Parque Natural del Turia nació de sus cenizas, 30 años después renacerá del fango de la DANA”, han coincidit en la necessitat d'apostar per solucions que ajuden a recuperar i minimitzar les conseqüències de futurs episodis torrencials.

 

La jornada, organitzada per la Universitat de València, a proposta de la Coordinadora en Defensa de los Bosques del Turia, es desenvoluparà fins a juny a Quart de Poblet, Manises, l'Eliana, Riba-roja de Túria, Vilamarxant i Pedralba. En esta primera sessió, el denominador comú de les intervencions ha sigut l'alerta sobre l'amenaça real que suposa el canvi climàtic.

 

La catedràtica de Geografia, María José Estrela Navarro, ha assenyalat que “he llegit algun titular de premsa en el qual s'indicava que el nou rècord de temperatura en 2024 espanta a la ciència i la veritat és que es queden curts. He volgut mostrar les evidències del canvi climàtic en el nostre territori perquè fa molt temps que és ací i estem veient les conseqüències. Les hem vistes, per desgràcia, amb la DANA. Solament observant com s'està comportant el clima és suficient per a deixar de ser negacionista”.

 

Per part seua, el catedràtic de Microbiologia i Ecologia, Javier Armengol Díaz, ha volgut explicar “què és un riu com a ecosistema, quin és el seu funcionament i la seua importància. A més, és necessari reflexionar les conseqüències d'esta mena d'avingudes que, desgraciadament, seran cada vegada més freqüents. El riu Túria s'anirà regenerant a poc a poc, però hem d'ajudar entre tots. El primer que caldria fer és treballar en la replantació de la ribera”.

 

Ha intervingut també l'alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, “posar el focus en el riu Túria que ha patit les conseqüències de la DANA del 29 d'octubre. Es va veure desbordat a l'altura de Quart de Poblet i va causar nombrosos danys. La reconstrucció passa per recuperar el nostre entorn natural més emblemàtic i hem de fer-lo pensant en el futur, en què això pot tornar a ocórrer i totes les conseqüències que comporta el canvi climàtic”.

 

Mora ha assenyalat que els efectes de la DANA a Quart de Poblet han sigut abundants i molt delimitats a determinats espais geogràfics: tota la zona del polígon industrial de Ciutat Mudeco, la zona rústica que bufona amb l'A3 i per descomptat el Parc Natural del Túria. L'alcaldessa ha fet referència a la quantia en la qual s'han xifrat les pèrdues en l'última reunió dels municipis vinculats al Parc Natural del Túria: 21,5 milions d'euros. Malgrat això, la principal preocupació de l'Ajuntament és la xifra social que comporta: els quilòmetres d'horta, la contaminació del llit amb vehicles, canyes i objectes arrossegats per l'aigua, la vegetació que s'ha perdut i la qualitat de vida que donava a tots els valencians i valencianes tindre eixe pulmó verd.

 

La taula redona ha estat moderada pel catedràtic de Química Analítica, Ángel Morales-Rubio, qui ha destacat que “es compleix el 30é aniversari de l'incendi del Parc Natural del Túria, d'ací va sorgir. Desafortunadament, la DANA ha sigut desastrosa, ha destrossat el parc fluvial, la via ciclista i per als vianants que existia. És necessari conscienciar sobre que l'Albufera és un dels parcs naturals que s'han vist afectats, però el Parc del Túria també s'ha vist afectat per la DANA”.